Wat zeggen cliënten?

Rouwbegeleiding

Een half jaar na de dood van mijn man Louis kreeg ik een kaartje van een oud-collega, die schreef dat zij zoveel had gehad aan de gesprekken met rouwbegeleider Marjanne. Zij voegde daarbij het visitekaartje van Mijn Handreiking. Nou, dacht ik, wat attent, maar dat heb ik niet nodig; zo erg is het bij mij niet, ik kan het zelf wel. Bovendien heb ik toch goede vrienden om mee te praten? Ik bewaarde het kaartje wel, voor het geval dat.
Toen ik twee jaar na het overlijden van Louis bij mezelf constateerde dat ik wat stilstond in mijn rouwproces nam ik toch contact op met Marjanne: misschien zou zij mij het duwtje in de rug kunnen geven om weer vertrouwen in de toekomst te krijgen. Dat had ik nodig, omdat ik regelmatig wanhopig dacht: Moet ik zó nog jaren verder?
Alleen de fietstocht van Groningen naar Saaksum door het Groninger land was voor mij al een feest; ik kwam erdoor in de juiste stemming. Spannend was de eerste ontmoeting wel: zou dit wel wat voor mij zijn? Maar direct voelde het vertrouwd! Onze gesprekken verliepen in een fijne sfeer. Marjanne is heel open, zij is warm, zij oordeelt niet, zij vindt niks gek. En dat is fijn om te merken, want soms denk je zelf dat je in je eigen rouwproces wel dingen doet die niet “normaal”zijn. En wat ook fijn is: ondanks de zware inhoud kon er toch ook wel gelachen worden.
Opgelucht en opgeladen fietste ik dan weer naar huis: zó gek is het dus niet wat ik doe en hoe ik me voel. En ook: fijn dat ze dit zegt of dat vraagt, daar kan ik wel wat mee. Zo ging het in elke ontmoeting. Thuis dacht ik dan na over wat me door Marjanne was aangereikt en noteerde ik zaken waar ik nog tegenaan liep. En zo kwam ik in het volgende gesprek altijd weer tot nieuwe inzichten die mij in mijn proces verder hielpen. Langzamerhand voelde ik me daardoor weer sterker en blijer worden.
Mijn rouwproces is nog niet af, maar ik voel me nu weer zoveel krachtiger met de nieuwe inzichten, de tips, de raad en de bemoediging van Marjanne in mijn rugzakje! Tijdens een massage van mijn benen in de laatste sessie werd ik me dat ook fysiek heel bewust: ik kan weer op eigen benen verder. Dat verder lopen op mijn pad zal nog wel met vallen en opstaan gaan, maar ik durf er nu op te vertrouwen dat er licht aan het einde van de tunnel is. Ik ben heel blij dat Marjanne een poosje naast me heeft gelopen!

Jelle Witteveen

Coaching

Mijn relatie verliep niet naar wens en ik twijfelde of ik deze voort wilde zetten. Ik zocht ondersteuning om de juiste keuzes te maken. Marjanne heeft me in laten zien dat door in verbinding met jezelf te zijn, je ruimte kunt geven en nemen, kunt accepteren en grenzen mag stellen. Dit heeft me geholpen de relatie weer op de rails te krijgen.
Ik weet niet of wij nog bij elkaar zouden zijn als ik niet bij Marjanne was terechtgekomen.

Vrouw, 53 jaar

Rouwbegeleiding

Een plek om te rouwen
Ik kwam bij Marjanne voor massage, maar het werden gesprekken.
Toen mijn grote liefde overleed voelde ik me niet meer thuis in de wereld om me heen. Alles was anders, en ik had gevoelens die ik nog nooit eerder had gekend. Ik weet nog dat ik Marjanne vroeg hoe lang dit zou gaan duren. “Dat weet ik niet”, zei ze. Ik was hier boos over, want ik wilde dat dit over ging, dit grote verdriet. Wat zouden we zijn zonder verdriet? Het is waardevol en verandert je als persoon.
Ik zal onze dinsdagmiddagen missen, waar alles mocht zijn en een lieve Marjanne luisterde. Door het verdriet te delen is het de meest zuivere periode in mijn leven geweest. Nu twee jaar later kan ik zeggen dat het milder wordt, het leven wordt weer dragelijker. Marjanne gaf me een plek om al mijn twijfels en verdriet te delen, en samen hebben we hier een vorm aan kunnen geven.

Gerrie Veenstra

Massage

Mijn ervaring is dat Marjanne je op je gemak stelt, en het is makkelijk praten met haar.
Ik kwam bij haar voor ontspanningsmassage in een rouwperiode. Het voelde elke keer fijn en met heel veel aandacht en afgestemd op mijn gevoel of behoefte. Marjanne luistert goed!
De massage had elke keer een ander effect op mij, maar was altijd ontspannend en aangevuld met een goede tip of bewustwording van het een of ander. Kortom voor mij voor herhaling vatbaar en aan te raden! Oh ja: ze heeft ook nog veel humor en goede massagemuziek.

Suzanne

Rouwbegeleiding

Na een verlies op relatief jonge leeftijd (ik was 21 toen mijn moeder overleed) kan het fijn zijn om geholpen te worden, ook al lijkt het eng om hulp te vragen.
Marjanne heeft mij snel doen realiseren dat hulp vragen juist iets krachtigs kan zijn.
Marjanne luistert en vraagt door. Op deze manier laat ze je nadenken en voelen. Niet alleen tijdens de gesprekken, maar ook met ‘opdrachten' die ze je meegeeft voor thuis. Ik heb zodoende veel mogen leren over mijzelf en een ontwikkeling mogen doormaken waar ik de rest van mijn leven veel aan heb.

Marlies, 24 jaar

Massage

De massages van Marjanne vind ik fantastisch!
Marjanne masseert met handen waarin al haar aandacht zit.
Mede door de prettige omgeving met rustige muziek ervaar ik de massages als zeer weldadig.
Ik word er erg rustig van en het werkt helend voor mij.
Deze massages dragen voor een belangrijk deel bij aan "zorgen voor mijzelf".
Voor het hele jaar heb ik afspraken ingepland bij Marjanne en daar wordt niet zomaar aan getornd.

Dank je wel Marjanne, dat je op mijn pad bent gekomen.

Ricky

Rouwbegeleiding

Mijn Handreiking ... een passender naam had Marjanne niet kunnen bedenken.
Marjanne is inlevend, duidelijk en positief. Ze luistert goed, en door het stellen van vragen vormt ze zich een beeld van de situatie en van mij als mens. Ze biedt praktische handvatten aan, die echt passen bij mij en mijn rouwproces. Ze levert maatwerk, soms heel verrassend. Ze legt niets dwingend op. Ze motiveert, stimuleert en steunt mij.
Kortom: Marjanne reikt aan en doet haar uiterste best om zichzelf zo snel mogelijk “overbodig” te maken. Het gezamenlijke doel is namelijk dat ik het leven weer op eigen kracht aankan.

Tiny Narain – Berends

Massage

Ik ontving het optimale verjaardagscadeau: een complete massage voor het hele lichaam. Wat een pure ontspanning, bereikt door de deskundige handen van Marjanne, maar ook zeker door haar persoonlijkheid.
Marjanne kende ik niet, maar vanaf het eerste moment was het alsof ik een vriendin ontmoette, zo thuis voelde ik me bij haar. Ik raad haar aan, voor jezelf maar ook voor je vrienden...het perfecte cadeau!

Sue Molloy

Wandelcoaching

Ik vond het heel jammer dat de afspraken met Marjanne niet door konden gaan vanwege corona. Juist in deze onzekere tijd is het gemis en verdriet rond het overlijden van mijn man nog erger aanwezig, en had ik echt behoefte om erover te praten met Marjanne. Zij heeft nu de oplossing bedacht om samen te gaan wandelen op 1,5 meter afstand. Dat was erg fijn, want zo kon ik toch praten en de steun en tips ontvangen die ik zo hard nodig heb.

Ik raad het iedereen aan om hier gebruik van te maken. Het rouwproces gaat door, dat stopt niet even voor corona. Sterker nog: de rouw komt juist extra hard aan in deze coronatijd.

C. B.

Telefonische coaching

Vanwege de corona-maatregelen kon mijn geplande afspraak bij Marjanne niet doorgaan. Als alternatief bood ze me aan om via beeldbellen met elkaar te communiceren.

In het kader van "beter iets dan niets" heb ik dat aanbod met beide handen aangegrepen. De interactie met Marjanne via beeldbellen verliep goed. Het is wel anders dan ik gewend ben, maar ik vind het een prima alternatief tijdens deze periode. Ik was bang om een terugval te krijgen in mijn rouwproces vanwege de corona-maatregelen, maar gelukkig kan ik op deze manier nog steeds bij Marjanne terecht. Zij heeft me o.a. een verrassend advies gegeven. In feite heel simpel, maar zó passend voor mijn situatie.

Ik zie dan ook uit naar de volgende beeldbel-afspraak met Marjanne! En zodra het weer kan schakel ik over naar afspraken bij haar in haar praktijk, want ik mis de ontspanningsmassage die ik vaak als afronding van een sessie kreeg.

Tiny Narain – Berends

Rouwbegeleiding

Mijn partner kreeg de diagnose longkanker en ze was ervan overtuigd dat ze beter zou worden; zij zou de medische wereld versteld doen staan. Het ziek-zijn en de naderende dood heeft ze die hele periode niet kunnen accepteren, en helaas moest ze 14 maanden later de strijd opgeven. Ze heeft haar eind op haar eigen krachtige manier gedragen. Een gesprek daarover was al die tijd ook niet mogelijk. Gelukkig had ik in die fase wel mensen om me heen om mijn verhaal te doen en verdriet te delen.
Na het overlijden van mijn partner zat ik met een leven en een lijf vol verdriet, frustratie, verwarring, boosheid en vragen. Alle lieve en brede schouders waren er nog steeds, maar ik had behoefte aan andere steun. Ik noem het professionele duiding en die vond ik bij Marjanne.
De gesprekken met Marjanne leren me mijn gevoel te voelen en dit onder woorden te brengen; zo komt de duiding. Duiding waardoor ik langzaam en zeker ruimte voel om te laten zijn wat er is. Het natuurlijke, warme contact met Marjanne en de humor maken dat ik me thuis en veilig voel. Als onderwijsmens weet ik dat leerlingen het beter doen als ze zich gezien weten en zich veilig voelen; dit ervaar ik bij Marjanne en langzaam ook weer bij mezelf.

Dank dat je me hebt leren durven, zoeken en voelen.

Hiske Siderius

Laatste levensfase en rouwbegeleiding

Mijn vrouw was ernstig ziek en zou niet meer beter worden. Via de palliatieve thuiszorg kwamen wij in contact met Marjanne. Zij kwam bij ons thuis voor gesprekken met mijn vrouw, en om haar massages te geven. Op die momenten ging ik altijd wandelen en kon ik zelf ook opladen. Thuis gekomen zag ik de ontspanning en rust die over mijn vrouw gekomen was. Dat bracht mijzelf ook rust en hielp me ook de sterfelijkheid te aanvaarden. Mijn vrouw heeft de behandelingen als zeer liefdevol ervaren.
Van de begrafenisondernemer had ik een boekje gekregen van Manu Keirse: “Vingerafdruk van verdriet”. Door dat boekje was mijn inzicht gegroeid dat er door het overlijden van mijn vrouw drie rouwprocessen waren gestart; dat van mijn dochter, van mijn zoon en van mijzelf. Elk met hun eigen tijdpad en verschijningsvorm.
Driekwart jaar na het overlijden van mijn vrouw had mijn jongvolwassen zoon het erg moeilijk. Marjanne heeft toen gesprekken met hem gevoerd. Wat heeft ze hem geholpen zichzelf te helpen in dit verdriet! En wat was het geweldig fijn en waardevol voor hem dat hij juist met Marjanne kon spreken over zijn moeder. Zij heeft zijn moeder immers ook gekend, en was bekend met de situatie. Marjanne is zowel liefdevol als nuchter, weet de juiste toon te treffen, zoekt, vraagt door en stimuleert. Ik beschouw het echt als een geluk dat zij op ons pad gekomen is. Wat heeft ze veel voor ons betekend.

Otto


Massage

Liefdevolle aandacht
Diepe ontspanning
Veiligheid
Echt gezien worden
Ruimte voor kwetsbaarheid
Diep geraakt worden
Ontdekkingsreis
Innerlijk groeien
Verrijkt ontwaken


Van harte aanbevolen!

Karel, 61 jaar

Rouwbegeleiding

Na het overlijden van mijn man ben ik via via in contact gekomen met Marjanne. Van mijn kant voelde ik meteen de klik die zo belangrijk is als je in een rouwproces zit. Daardoor durfde ik mijn verdriet en gevoelens - zonder voorbehoud - te uiten. 
Vanwege mijn verdriet was alles chaos. Marjanne heeft tijdens de gesprekken hier richting aan kunnen geven. Ik kon haar desnoods bellen als luisterend oor, voor tussentijdse steun en begrip, maar ook samenvattend en relativerend, zodat ik weer positief vooruit kon. 
Marjanne is een lieve vrouw met het hart op de goeie plek; ze bezit een enorme empathie en gevoel voor stemming en sfeer. Ze is nuchter, maar heeft ook zeker humor. Ik kan haar van harte aanbevelen! 

Dankjewel lieve Marjanne.

Anneke van Strien

Massage

Als je moe of gespannen bent of je wilt jezelf (of een ander) eens verwennen, dan is een massage van Marjanne een uitkomst.
Bij binnenkomst krijg je een warm kopje thee, een rustgevend muziekje op de achtergrond.
Dan begint een uitgebreide lichaamsmassage met een door jezelf uitgekozen massageolie.
Marjanne werkt zeer aandachtig en gevoelsmatig. Na de massage voel je je heerlijk loom en ontspannen. Ik kan het een ieder aanraden!

Wilma

Laatste levensfase en rouwbegeleiding

Mijn vrouw, met wie ik bijna 55 jaar samen was, kreeg te horen dat ze kanker had. Na enkele onderzoeken in het ziekenhuis bleek dat geen verdere behandeling mogelijk was en ging ze naar huis om te sterven.
In deze periode van afscheid nemen kwamen we in contact met Marjanne. Al bij het kennismakingsgesprek besloten mijn vrouw en ik met haar door te gaan. Haar opvatting over hoe ze ons zou kunnen bijstaan en haar sympathieke en vertrouwenwekkende persoonlijkheid gaven daarbij de doorslag.
Marjanne is een aantal keren bij ons geweest; de gesprekken met mijn vrouw, soms ook met mij of samen, en de massage na afloop bij mijn vrouw waren intensief maar goed. Marjanne gaf daarbij de ruimte om aan te geven wanneer een gesprek te lang of te zwaar werd en vertelde dat rouwverwerking op verschillende manieren kan plaatsvinden.
De zeer positieve ervaringen met Marjanne hebben mij ertoe gebracht om na het overlijden van mijn vrouw de gesprekken met haar voort te zetten. Ik vind deze gesprekken zeer waardevol. Ze leert me gevoelens onder woorden te brengen, hoe je verdriet zou kunnen verwerken en weer naar de toekomst te kijken.

Jaap Medema

“Zoveel staat stil – alles gaat door”